Alcoholadvies in Frankrijk opgevolgd met “de Franse slag”

In Frankrijk heerst een andere cultuur dan in Nederland en België, waarbij het drinken van wijn veel meer ingeburgerd is in de cultuur. De adviezen die elk land geeft met betrekking tot alcoholgebruik variëren dan ook.

In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken, en in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Het achterliggende doel van het advies is om chronische ziekten die gelinkt worden aan alcoholgebruik te voorkomen. Gewoon om even het alcoholgebruik in te kaderen: Ruim 8% van de volwassenen (18+) dronk in 2018 overmatig. Hierbij moet je denken aan meer dan 21 glazen alcohol per week voor de mannen, en meer dan 14 glazen per week door de vrouwen.

In België geldt het advies sinds 2018 om niet meer dan 10 standaard-alcoholeenheden per week te drinken gespreid over meerdere dagen en verschillende alcoholvrije dagen in te lassen. Ongeveer 6% van alle Belgen drinkt overmatig.

In Frankrijk is het advies ruimer en wordt een maximum van twee glazen alcohol per dag en tien glazen per week en een aantal dagen zonder alcohol aangeraden, zo staat in een artikel hierover op de website van FarmasSfeer. Dit artikel meldt dat uit het bulletin Bulletin Epidémiologique Hebdomadaire (BEH) de conclusie kan worden getrokken dat de aanbeveling van Santé Publique France en van het INCA in Frankrijk niet wordt opgevolgd. De enquête geeft aan dat 24% van de Fransen de aanbeveling(en) naast zich neerlegt, waarbij mannen dit meer doen. Jongeren drinken minder vaak, maar wel veel meer. Dat is een tendens die je ook bij de jeugd in andere Europese landen ziet. Maar liefst 41.000 sterfgevallen zouden in Frankrijk volgens deze bron aan alcoholgebruik kunnen worden toegeschreven. Ofwel: 7% van de mortaliteit in Frankrijk. Alcoholgebruik is nog altijd sterk ingebed in de Franse cultuur en krijgen jongeren nog vaak met de paplepel ingegoten.

Ook wordt er, zo stelt het artikel, niet elke dag meer gedronken, maar wel meer als er gedronken wordt en is het vroegere lagere alcoholpercentage van de “tafelwijn” vervangen door een hoger percentage.

Mooi initiatief van Santé Publique France is een tool waarmee je zelf je alcoholgebruik kan toetsen aan de nieuwe Franse aanbevelingen.

Fact-check: Dr. Christel Fontaine