Charlotte Pots

Mijn naam is Charlotte Pots.

Ik kreeg diabetes type 1 op mijn veertiende.
Dat het vaak een moeilijk parcours was, steek ik niet onder stoelen of banken. Als tiener vond ik het erg lastig om ermee om te gaan. Ook al stelde iedereen me gerust dat het best zou meevallen om mijn suikerspiegel te regelen, de realiteit kwam behoorlijk hard aan. Stemmingswisselingen, vermoeidheid, angst en nervositeit … ik voelde me helemaal niet goed in mijn vel. Mijn zelfvertrouwen kreeg een deuk.

Slechts een klein aantal vriendinnen wist wat er scheelde. Schaamte speelde een grote rol. Dat ik zelf erg plichtbewust ben, hielp me wel om fysiek om te gaan met diabetes, maar daarom aanvaardde ik mezelf nog niet als patiënt. Ik had het zéér moeilijk om te praten over mijn ziekte zonder een traantje weg te pinken. Als ik toch eens ‘over de schreef’ ging – door een suikerrijke maaltijd te eten bijvoorbeeld – voelde ik me achteraf steeds schuldig en mentaal niet lekker. Ik slaagde er uiteindelijk in om een gezin te stichten en een loopbaan uit te bouwen, maar drie jaar geleden kreeg ik een burn-out die me deed inzien dat mijn permanent aanwezige stress niet langer houdbaar was.

Fysiek eiste diabetes ook zijn tol. Ook al regel je je bloedsuikerspiegel, je kan niet vermijden dat je nu te hoog staat en dan weer te laag. Het blijft telkens een grote uitdaging. Je kan er geen staat op maken. Ik voelde me vaak neerslachtig depressief, mijn lichaam en geest waren opgebrand. Mijn gezondheid vergde al meer dan 23 jaar het uiterste van mezelf.

Ervaringsdeskundige

Ik heb altijd graag mensen geïnspireerd en gemotiveerd én ik heb sinds ik jonger was een passie voor voeding. Gezonde en lekkere recepten schud ik uit mijn mouw. Er vielen tijdens mijn burn-out héél wat puzzelstukjes samen. Ik volgde verschillende coachopleidingen, ik ging voedingsgeneeskunde studeren waardoor ik mijn suikerspiegel ook beter onder controle kreeg en me terug beter in m’n vel ging voelen.

Een positieve mindset is héél belangrijk; diabeteszorgverleners hebben niet altijd voldoende de tijd om je mentaal te steunen en het even over ‘jouw gevoel’ te hebben. Praten met een lotgenoot en ervaringsdeskundige heb ik zelf gemist, iemand die wéét hoe een hyper of een hypo voelt maakt een groot verschil.
Mét diabetes is het net altijd een beetje anders.

Diabeteslifestylecoach

Op basis van al mijn nieuwe inzichten ben ik Diabeteslifestylecoach geworden. De verbinding tussen lichaam en geest is zo belangrijk. Diabetes is meer dan enkel cijfertjes beoordelen met “goed” en “slecht”.
Ik coach mensen aan de hand van acht leefstijlpijlers. Niet alleen je bloedsuikerspiegel meten is belangrijk, ook je voeding, elke dag wat bewegen, minder stress, je mindset, je slaap, je (leef)omgeving en relaties horen in het rijtje van een gezondere leefstijl. Deze zijn met elkaar verbonden en hebben allen invloed op je bloedsuikerspiegel.

Glucosecontrole blijft essentieel, meten is weten. Ik maak mensen niét wijs dat ik hen kan genezen. Ik wil vooral een aanvulling bieden op de klassieke geneeskunde, coachees laten zien dat je ook ‘anders’ kan kijken naar je diabetes.

Zelf voel ik me dankzij mijn nieuwe levensstijl veel zelfzekerder. Ik heb 70 procent minder insuline nodig dan vroeger. Mijn HbA1c staat op 5.2 procent, maar dan zonder grote pieken en dalen. Ik kan lotgenoten uit eerste hand tips geven over hoe ik dat zelf bereikt heb. Coaching is geen genezing, maar ik leer je wél hoe je meer kan halen uit het leven. Zodat je een waardevol leven kan leven mét diabetes.

A healthy lifestyle not only changes your body, it changes your mind, your attitude and your mood

Celebrate your life with diabetes !

https://diabeteslifestylecoach.be/