Emissie van (bestel)wagens verantwoordelijk voor 6 miljard pond gezondheidskosten in Verenigd Koninkrijk

Emissie van (bestel)wagens verantwoordelijk voor 6 miljard pond gezondheidskosten in Verenigd Koninkrijk

[et_pb_section fb_built="1" _builder_version="3.19.18"][et_pb_row _builder_version="3.19.18"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="3.19.18"][et_pb_text _builder_version="3.19.18"]

17/07 - Een Brits team van de universiteiten Oxford en Bath heeft de resultaten gepubliceerd van hun onderzoek naar het kostenplaatje op het vlak van de gezondheid van emissie door wagens en bestelwagens in het Verenigd Koninkrijk. Met 6 miljard pond op jaarbasis, omgerekend 6,7 miljard euro, is dit een zware factuur. Maar uiteraard niet helemaal verwonderlijk.

Omdat cijfers vaak meer zeggen dan woorden. Dat geldt ook de conclusies van dit Britse onderzoek naar de financiële gevolgen van emissie door (bestel)wagens. Aan elke vorm van emissie van gassen en uitstoot hangt een gezondheidsfactuur, met een sociale impact. Dat geldt uiteraard niet alleen voor de Britten, maar heel wat mensen zijn quasi verslaafd aan hun wagen. Die wagen en brandstof zijn niet alleen duur in aanschaf, maar onrechtstreeks betalen die autobestuurders ook nog eens mee aan de hoge prijs voor de gezondheidszorg door die emissie.

London: 733 miljoen euro

Enkele statistieken en cijfers: de waardering van gezondheidseffecten bij dieselwagens ligt vijf keer hoger dan bij benzinewagens en 20 keer hoger dan bij elektrische wagens. Door emissie van (bestel)wagens in het Verenigd Koninkrijk overlijden er jaarlijkse 10.000 Britten voortijdig. De totale factuur voor de National Health Service(NHS) bedraagt jaarlijks 6 miljard pond; de factuur voor London alleen al 605 miljoen pond (733 miljoen euro). Een kwart van alle gezondheidskosten door luchtvervuiling komt door emissie van (bestel)wagens. Het Britse team becijferde ook meer preciezere cijfers en statistieken. Elke wagen op een fossiele brandstof veroorzaakt jaarlijks een gezondheidskost van 121 pond. Met een gemiddelde levensduur van 14 jaar veroorzaakt een wagen in London 7.714 pond aan gezondheidskosten.  De gezondheidskosten moeten vooral dienen voor de behandeling van ernstige aandoeningen, zoals cardiovasculaire aandoeningen, astma, longziektes en kanker. Indien in de Britse stedelijke gebieden een op de vier auto- of bestelwagenritten te voet of per fiets zou worden afgelegd, dan kan dit jaarlijks een besparing aan gezondheidskosten opleveren van ongeveer 1,1 miljard pond. 

Quid in België?

Dit onderzoek vond plaats in het Verenigd Koninkrijk, met een gedetailleerde rekening voor de Britse hoofdstad die bijzonder gepeperd is. Gelijkaardige Belgische onderzoeken zijn er nog niet geweest, maar misschien voelt een Belgische doctorandus zich geroepen om dezelfde oefening eens bij ons te maken. Zo kunnen ook die resultaten meegenomen worden bij besprekingen rond gezondheidsbudgetten. 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

 

Comments are closed.