Hoe alcohol het DNA van stamcellen beschadigt en het risico op kanker verhoogt

Hoe alcohol het DNA van stamcellen beschadigt en het risico op kanker verhoogt

[et_pb_section fb_built="1" _builder_version="3.19.18"][et_pb_row _builder_version="3.19.18"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="3.19.18"][et_pb_text _builder_version="3.19.18"]

LONDON (Reuters) – Het drinken van alcohol produceert een schadelijke chemische stof in het lichaam die kan leiden tot permanente genetische schade in het DNA van de stamcellen, wat op zijn beurt het risico op kanker verhoogt. Dit blijkt uit onderzoek dat afgelopen woensdag werd gepubliceerd.

Britse wetenschappers die werkten met proefmuizen, gebruikten chromosoomanalyse en DNA sequencing en onderzochten de genetische schade veroorzaakt door acetaldehyde, een schadelijke chemische stof die geproduceerd wordt wanneer het lichaam alcohol verwerkt.

Hun onderzoek gaf meer details over de manier waarop alcohol het risico op 7 types kankers verhoogt, waaronder vaak voorkomende types zoals borst- en darmkanker. De studie toonde ook hoe het lichaam zich tegen dergelijke schade kan beschermen. "Sommige kankers ontwikkelen zich als gevolg van schade aan het DNA in de stamcellen. Die schade komt er soms toevallig, maar onze bevindingen suggereren dat het drinken van alcohol het risico op deze schade kan verhogen," verklaarde Ketan Patel, professor aan het Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology, die het onderzoek mee-leidde.

De International Agency for Research on Cancer van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) klasseert alcohol als een Groep 1 carcinogeen, een stof waarvan "voldoende bewezen is" dat ze kankerverwekkend is voor de mens.

Een studie gepubliceerd in 2011 vond dat alcohol verantwoordelijk is voor ongeveer 4% van alle kankers in Groot-Brittannië – wat overeenkomt met ongeveer 12.800 gevallen per jaar.

In de studie, die op 3 januari online werd gepubliceerd in Nature, gaf het team van Patel verdunde alcohol aan muizen en ze analyseerden daarna het effect van alcohol op hun DNA. Ze vonden dat acetaldehyde het DNA in de bloedstamcellen kan breken en beschadigen, waardoor de DNA-sequenties in deze cellen permanent veranderd worden.

Dit is een belangrijke ontdekking, aldus Patel, want wanneer gezonde stamcellen beschadigd geraken, kunnen ze kankercellen doen ontstaan.

De onderzoekers onderzochten ook hoe het lichaam zich probeert te beschermen tegen de schade veroorzaakt door alcohol. De eerstelijnsverdediging bestaat uit een groep enzymen, aldehyde dehydrogenasen of ALDHs, genoemd, verklaarde Patel. Deze enzymen breken acetaldehyde af tot acetaat, die de cellen daarna kunnen gebruiken als energiebron.

In het onderzoek hadden de muizen die een belangrijk ALDH-enzym misten en die alcohol kregen, viermaal meer DNA-schade dan de muizen met een correct werkend enzymsysteem.

Patel verklaarde dat de cellen ook beschikken over een tweedelijnsverdediging onder de vorm van een DNA-reparatiesysteem waardoor ze verschillende types van DNA-schade meestal kunnen herstellen en ongedaan maken.

Maar in sommige gevallen en bij sommige mensen – vooral mensen uit Zuid-Oost-Azië – werken de reparatiesystemen niet zo goed, waardoor hun cellen niet in staat zijn om de schade effectief te herstellen.

"Het is belangrijk te onthouden dat alcoholklaring en DNA-reparatiesystemen niet perfect zijn, en dat alcohol nog steeds kanker kan veroorzaken op andere manieren – zelfs bij mensen bij wie de verdedigingsmechanismen intact zijn," noteerde Patel.

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
 

Comments are closed.