Huidkanker in België toegenomen met 350% sinds 2004

[et_pb_section fb_built="1" _builder_version="3.21"][et_pb_row _builder_version="3.21"][et_pb_column type="2_5" _builder_version="3.21"][et_pb_image src="https://usercontent.one/wp/www.lifeme.be/wp-content/uploads/2019/04/serveimage.jpg?media=1647277019" _builder_version="3.21"][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type="3_5" _builder_version="3.21"][et_pb_text _builder_version="3.21"]

“Het gevecht tegen huidkanker… begint in je hoofd”: bijna de helft van de patienten wacht 3 tot 6 maanden met bezoek dokter.

Van 13 tot 17 mei staat weer de preventie van huidkanker centraal. Dit jaar staat in het teken van het tijdig her- en onderkennen van de symptomen van verschillende vormen van huidkanker. De gevaarlijkste vorm van huidkanker, de melanoom, is met 200% toegenomen. Het aantal stergevallen is ondanks de grote stijging van huidkanker niet toegenomen, onder meer door de verbetering van de behandelingen.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row custom_margin="-20px||" _builder_version="3.21"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="3.21"][et_pb_text _builder_version="3.21" custom_margin="-10px||"]

Om zo optimaal mogelijk te genezen van huidkanker is het zaak om de tumor al in het prille begin eruit te laten snijden. Daarom is het belangrijk dat de ernst gelijk onderkend wordt bij een verdachte plek. Ongeveer de helft van patiënten wacht echter een paar maanden voordat hij/zij naar de dokter gaat. Als je vier maanden wacht met naar de arts gaan bij een melanoom neemt je kans op overlijden hieraan echter met 41% toe.

Tijdens de preventieweek kun je gratis huidonderzoek laten doen bij deelnemende dermatologen door inschrijving via www.euromelanoma.org.

En wees zon deze zomer weer verstandig:

Vermijd in de zon zitten tussen 12 en 16 uur

  • Gebruik altijd een goede zonnebrand met hoge beschermingsfactor (50) en UV bescherming, ook in de schaduw!
  • Smeer jezelf regelmatig in, ook na het zwemmen met waterproofzonnebrand etc.
  • Vermijd zonnebanken
  • Draag een hoed, cap, sjaal of andere bescherming op je hoofd
  • Laat je jaarlijks checken op plekken als je huidkanker in de familie hebt
  • Mensen met verschillende bruine huidvlekken wordt ten zeerste aangeraden zich elk jaar te laten controleren bij de arts.

Bron: onder meer www.euromelanoma.org.

Auteur: J NIekel-Sjoerds, MA MSc
Fact checking: prof.dr R. DeSchepper, dr.-spec. C. Fontaine, mr. Y. Pots

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]