In België heb je kans om langer te leven.

[et_pb_section fb_built="1" _builder_version="3.0.47"][et_pb_row _builder_version="3.19.13"][et_pb_column type="1_3" _builder_version="3.19.13"][et_pb_image src="https://usercontent.one/wp/www.lifeme.be/wp-content/uploads/2019/03/Klok.png" _builder_version="3.19.13"][/et_pb_image][/et_pb_column][et_pb_column type="2_3" _builder_version="3.19.13"][et_pb_text _builder_version="3.19.13"]

BRUSSEL, 10/10.
Uit een recent rapport van de World Health Organization en de NCD Alliance blijkt dat het risico om aan een niet-overdraagbare ziekte (NCD's) – i.e. chronische aandoeningen zoals kanker, hart- en vaatziekten, chronische ademhalingsziekten en diabetes- te sterven in de meeste landen nog veel te hoog is. Zwitserland en IJsland zijn de landen met de beste overlevingskansen. Maar België , Italië, Frankrijk, Zuid-Korea, Japan en Australië zijn ook n iet slecht. Wie in het Verenigd Koninkrijk, de VS of China woont heeft dan weer pech want daar is het risico om aan een NCD zoals kanker, hart- en vaatziekten of een beroerte te overlijden onredelijk hoger. Armoede, en de on gebreidelde marketing van alcohol en tabak zijn de hoofdoorzaken van voortijdig overlijden.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version="3.0.48" background_size="initial" background_position="top_left" background_repeat="repeat"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="3.0.47"][et_pb_text _builder_version="3.0.74" background_size="initial" background_position="top_left" background_repeat="repeat"]

Het onderzoek, geleid door het Imperial College London, toont aan dat een 30-jarige vrouw in het Verenigd Koninkrijk 9 procent kans heeft om voor haar 70ste verjaardag te sterven aan vier belangrijke NCD's - kanker, hart- en vaatziekten (waaronder hart- en vaatziekten en beroerte), chronische ademhalingsziekten en diabetes -, vergeleken met 12 procent kans voor een vrouw in de VS en 6 procent voor een vrouw in Japan. De onderzoekers analyseerden gegevens over sterfgevallen door NCD's voor meer dan 180 landen. Het nieuwe onderzoek werd gepubliceerd in de aanloop naar de VN-bijeenkomst over NCD's begin oktober.

Uit de analyse, gepubliceerd in The Lancet, blijkt ook dat de meerderheid van de landen in de wereld - waaronder het Verenigd Koninkrijk, de VS en China - niet voldoen aan de doelstelling van de Verenigde Naties (VN) om het aantal voortijdige sterfgevallen door NCD's te verminderen. De   NCD Countdown 2030  waarschuwt dat slechts  35 landen de doelstellingen voor vrouwen zullen halen. Voor wat mannen betreft gaat het om  30 landen.  

Professor Majid Ezzati, van Imperial's School of Public Health, die de studie leidde: "Niet-overdraagbare ziekten zijn voor de meeste landen de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte. Armoede, ongecontroleerde marketing van alcohol en tabak door multinationals en zwakke gezondheidszorgsystemen maken dat chronische ziekten  een groter gevaar voor de menselijke gezondheid zijn dan traditionele vijanden zoals bacteriën en virussen."

Jaarlijks sterven bijna 41 miljoen mensen aan niet-overdraagbare ziekten, wat wereldwijd neerkomt op zeven van de tien sterfgevallen. 17 miljoen van deze sterfgevallen worden als voorbarig beschouwd (d.w.z. vóór de leeftijd van 70 jaar).

In 2015 heeft de VN zich ten doel gesteld om tegen 2030 het aantal voortijdige sterfgevallen (tussen 30 en 70 jaar) van vier belangrijke NCD's - kanker, hart- en vaatziekten, chronische ademhalingsziekten en diabetes - met een derde te verminderen.

Enkele in het oog springende resultaten: in hoge inkomenslanden, vooral in Zuid-Korea, Japan, Zwitserland en Australië is het risico om aan een NCD te sterven het laagst.  In de meeste landen is bij vrouwen de sterftekans tussen de geboorte en de leeftijd van 80 jaar als gevolg van NCD's sneller afgenomen dan bij mannen. Over het geheel genomen hadden vrouwen in Zuid-Korea, Japan, Spanje en Zwitserland het minste kans om voortijdig te sterven aan de vier belangrijkste NCD's. De opmerkelijke uitzondering waren enkele westerse landen met een hoog inkomen, waar de trends bij mannen gunstiger waren dan bij vrouwen, waaronder IJsland, Nederland, Noorwegen, Finland, Zweden, Zwitserland, Australië, Frankrijk, Italië en België.

Maar andere landen met een hoog inkomen blijven achter bij de leiders, waaronder het Verenigd Koninkrijk (17e voor mannen, 27e voor vrouwen), de VS (53e voor mannen, 44e voor vrouwen) en China (80e voor mannen, 76e voor vrouwen). Mannen in Centraal-Azië (Mongolië, Kazachstan) en Oost-Europa (Rusland, Wit-Rusland) hebben grootste kans dat zij vóór hun zeventigste aan de vier belangrijkste NCD's overlijden. Vrouwen in het Afrika bezuiden de Sahara, Guyana, Afghanistan, Jemen en Papoea-Nieuw-Guinea tot de landen hebben het grootste risico op vroegtijdige sterfte.  

Volgens de analyse verslechtert of stagneert de situatie voor vrouwen in 15 landen, waaronder de VS, en in 24 landen voor mannen. Professor Ezzati: "Alleen al de tijdige behandeling van hoge bloeddruk en het beheersen van het tabaks- en alcoholgebruik kan miljoenen sterfgevallen door kanker, hartaandoeningen, beroerte en andere NCD's voorkomen.
Maar er is ook behoefte aan betaalbare zorg van hoge kwaliteit!"    

10/10/2018 Auteur: Marc van Impe Bron: The Lancet

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]
 

Comments are closed.