In de media – uitgelicht

Er is sinds een paar maanden in de media volop aandacht voor levensstijl en de impact daarvan op je gezondheid, waarbij artsen en andere specialisten steeds meer de nadruk leggen op het belang van een goede levensstijl. 

Uiteraard is er naar aanleiding van het nieuwste boek op dit gebied door LifeMe, “ Je levensstijl als medicijn,” door Reginald DeSchepper ook het nodige in de pers verschenen. Zoals bijvoorbeeld het al eerder genoemde interview in KW en in Het Nieuwsblad. Daarnaast kunt u hier luisteren naar DeSchepper in een podcast over het boek voor De Standaard. In Knack is een fragment te vinden van het boek. 

In het Nederlandse NRC van 2 december j.l. staat een artikel over twintig Nederlandse artsen die vinden dat er (nog) te weinig wordt gekeken naar de leefstijl van patiënten. Ze willen daarom een “bewijsmap” maken met onderzoeksresultaten om een goede levensstijl te kunnen promoten. 

In KnowableMagazine ging men in op wat sporten/beweging nu eigenlijk voor effecten heeft op ons lichaam en welzijn en hoe dat komt. Dat blijkt veel verder te gaan dan dat we tot nu toe dachten, namelijk dat sporten vooral goed is om je gewicht op peil te houden, je bloeddruk en hart- en bloedvaten te beschermen etc. Maar er is veel meer te verklaren door sporten: sporten beinvloedt ons hele wezen, van de energieverwerking in individuele cellen tot aan hoe ons brein werkt. Door gericht onderzoek krijgen we hier steeds meer inzicht in. Je kunt hier meer lezen over wat in dit artikel staat in het Nederlands. 

In Nederland wordt in het kader van preventie sinds 2019 leefstijlveranderingen met behulp van leefstijlcoaches vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Volgens het NRC, een Nederlandse krant, wordt van deze in groepen gegeven Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) echter maar heel weinig gebruik gemaakt. In plaats van de verwachte 8.000-10.000 deelnemers aan het twee jaar durende programma doen maar 1400 deelnemers (waarvan twee derde vrouw is) mee. Er wordt nu onderzocht waar de lage aanmelding mogelijk aan kan liggen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.