Eerste Belgische Levensstijl als Medicijn congres

Eerste Belgische Levensstijl als Medicijn congres (8/12/2018)

In het eerste deel werd algemene informatie gegeven over LifeMe: principes, pijlers (Voeding, Beweging, Stressbeheersing, Sociale steun, Slaap, Zingeving en Omgeving). We gaven ook een beknopt overzicht van de wetenschappelijke evidentie met betrekking tot elk van die pijlers. We situeerden LifeMe in de internationale context. Enkele sprekers gingen ook dieper in op bepaalde LifeMe pijlers: voeding, beweging en meditatie.

Daarna volgde een debat waarin de verschillende spelers een stem kregen: experten, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers… Zij gaven hun visie over hoe we een gezonde levensstijl in de praktijk brengen en stonden ook open voor vragen en suggesties van het publiek. Moderator was Prof. Dr. Hendrik Cammu.

In de namiddag focusten we op drie aandoeningen: diabetes, kanker en MS (multiple sclerose). Voor elk van deze aandoeningen hoorde je van experten en ervaringsdeskundigen (patiënten) waarom levensstijl zo belangrijk is en wat men concreet bij elk van deze aandoeningen kan doen om met deze aandoeningen om te gaan en een optimale kwaliteit van leven te bekomen.

Programma LifeMe2018 – Zaterdag 8 december 2018 

09:45    Verwelkoming. Prof. Dr. Caroline Pauwels, Rector VUB
09:50    Introductie LifeMe.  Prof.Dr. Reginald Deschepper, VUB en LifeMe team
10:15     LifeMe Europa. Dr. Ioan Hanes, UZ Brussel, European Lifestyle Medicine Organisation
10:30    Voeding en beweging. Prof. Dr. Hendrik Cammu VUB, UZ Brussel
11:00     Slaap. Julie Vanderlinden, KULeuven/NVKVV
11:20     koffie/thee pauze
11:50     Meditatie. Psychologe Ineke Van Mulders
12:20    Panelgesprek. Hoe LifeMe in de praktijk brengen ? Met professoren, dokters en ervaringsdeskundigen.
13:00    LifeMe lunch
14:10     Diabetes en levensstijl. Prof. Dr. Aan Kharagjitsing, VUB, UZ Brussel, Prof. Dr. Hanno Pijl, LUMC en een ervaringsdeskundige
15:00    Kanker en levensstijl. Dr. Christel Fontaine, UZ Brussel en een ervaringsdeskundige
15:30    MS en levensstijl. Prof. Dr. Marie D’Hooghe VUB,UZ Brussel, Nationaal MS Centrum, en een ervaringsdeskundige
16:00    Afsluiting

Geniet van de vlog welke gefilmd, gemonteerd en bewerkt werd door Inge Wijsman (www.infoodshape.nl)
Inge is Leefstijl- en Voedingsdeskundige, Coach, Journalist, Storyteller, en Ervaringsdeskundige in het omkeren van leefstijlgerelateerde aandoeningen.

Onderstaande impressie werd gefilmd en gemonteerd door Jarne De Leeuw.
Jarne is 20 en zit in zijn 3° jaar Bachelor in de Verpleegkunde op de Odisee Hogeschool Campus Aalst. Hij zit tevens in de eerste lichting van het 4-jarig curriculum en is 1 van de 5 afgevaardigde studenten die deel uitmaken van een adviescommissie op kabinet Vandeurzen. In deze commissie geeft hij samen met tal van leidinggevende personen invulling aan de 4° opleidingsfase van de opleiding ‘Bachelor in de Verpleegkunde’.