Nieuwe lange termijnresultaten uit de Women’s Health Initiative Study bekendgemaakt.

Er zijn nieuwe lange termijn resultaten bekend gemaakt uit de Women’s Health Initiative Study. Naar voren kwam dat het volgen van een dieet met minder vetten en veel fruit, groenten en granen het risico voor vrouwen in de postmenopauze om te sterven aan borstkanker significant kan verlagen. Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat dit is aangetoond in “randomized controlled trial evidence”.

Aan de trial die ruim 8 jaar duurde namen ruim 48.000 vrouwen deel van 50 tot 79 jaar die allemaal in de postmenopauze waren, geen borstkanker hadden bij aanvang van de studie en wiens dagelijkse inname van calorieën uit meer dan een derde uit vetten bestond. Zij werden vervolgens willekeurig ingedeeld bij een groep die niets veranderde in het dieet (controle groep) of de groep die het dieet gingen volgen, waarbij het doel was om de inname van vetten tot 20% van de dagelijkse calorieën te beperken en dagelijks vijf porties groenten en fruit en zes porties granen. De dieet groep is significant minder vet gaan eten, hoewel dit niet gemiddeld tot 20% gereduceerd werd in de praktijk, maar iets hoger was: ruim 25% (gemiddeld voor dieet: 32%). Ook zijn zij significant meer fruit, granen en groenten gaan eten, hetgeen resulteerde in bescheiden gewichtsverlies (3%) volgens de onderzoekers.

In de 8 jaar dat het onderzoek liep was het aantal gevallen van borstkanker 8% minder in de experimentele groep. Sterfte door borstkanker verschilde echter niet significant tussen beide groepen. Wat echter wel opvallend verschilde was het minder aantal doden in de experimentele groep, na eerdere diagnose van borstkanker, door een willekeurige (andere) doodsoorzaak in verhouding met de controlegroep. Dit was zo gedurende de 8 jaar van het onderzoek en de follow-up periode.

Uit de follow-up periode bleek een significant lagere risico van 21% om aan borstkanker dood te gaan na een eerdere diagnose van borstkanker) in vergelijking met de controlegroep. Ook had de dieetgroep in die periode een significant verschil van 15% minder kans om na een diagnose van borstkanker aan een andere oorzaak te sterven.

Zoals bij elk onderzoek kun je hier ook de nodige kanttekeningen bijzetten. Zo kun je volgens Ruth Etzioni, PhD, een biostatisticus in dienst van het Fred Hutchison Cancer Research Center in Seattle, Washington, een studie die gericht is op het verzamelen van incidentie van borstkanker niet vergelijken met borstkanker patiënten die willekeurig in een controle en experimentele groep zijn opgedeeld. De randomisatie mist op deze manier zijn effect. Bovendien vraagt Etzioni zich af of er wel causale verbanden mogen worden gelegd als het om een observationele (incidentie) studie gaat en niet willekeurig is. De onderzoekers stellen dat het hier gaat om “betrouwbaar bewijs” omdat de overlijdensactes nauwkeurig onderzocht zijn en het om een langdurige periode gaat (20 jaar) en de grote hoeveelheid deelnemers. 

Een andere kanttekening die je kan plaatsen is dat het niet helemaal duidelijk is waaruit het dieet precies bestond en welke voedselgroep(en) precies het positieve effect hadden. At men bijvoorbeeld minder rood vlees of minder melkproducten om de vetinname te verminderen? En niet alle vetten zijn “fout”, dus hoe zijn de deelnemers hierin geadviseerd?

 

LifeMe advies: Dit is weer ondersteunend bewijs dat het mediterrane dieet positief je gezondheid kan ondersteunen en je kans op onder andere borstkanker kan helpen verminderen.

 

Bron:

Chlebowski RT, Aragaki AK, Anderson GL, et al. Low-fat dietary pattern and long-term breast cancer incidence and mortality: The Women’s Health Initiative randomized clinical trial. Presented at: ASCO Annual Meeting; May 31-June 4, 2019; Chicago, IL.; Abstract 520.

Medscape

 

Auteur: J Niekel-Sjoerds, MA MSc

Fact check: dr.-spec. C. Fontaine, mr. Y. Pots