Ongezond eten verhoogt het risico op depressie en kanker

Ongezond eten verhoogt het risico op depressie en kanker

Luc Ruidant

Een studie toont aan dat mensen die gezond eten, minder gemakkelijk depressief worden dan mensen met een weinig evenwichtige voeding. Volgens een ander onderzoek correleert ongezond eten ook met een hoger risico op kanker.

Een onevenwichtige voeding is niet alleen slecht voor onze lichamelijke gezondheid, maar heeft ook negatieve invloed op het psychische welzijn. Een internationale groep is tot die conclusie gekomen na analyse van 41 studies (20 longitudinale en 21 transversale) naar het verband tussen de voeding en de geestelijke gezondheid.

Mensen die een klassieke mediterrane voeding gebruikten, liepen 33% minder kans om een depressie te krijgen dan mensen met een voeding die het minst geleek op een mediterrane voeding (analyse van vier longitudinale studies bij in het totaal 36 556 volwassenen).

Ook hebben de wetenschappers vastgesteld (analyse van vijf andere longitudinale studies bij in het totaal 32 908 volwassenen) dat een voeding met veel verzadigde vetten, suiker en getransformeerde voedingsmiddelen correleerde met een hoger risico op depressie. Volgens de auteurs veroorzaakt een slechte voeding ontstekingsverschijnselen niet alleen in de darmen, maar in het hele lichaam en ook in de hersenen, dus een systemische ontsteking. Die laatste zou het risico op depressie verhogen.

Ongezond eten blijkt nog andere gevolgen te hebben. Bij evaluatie van de waarde van de Nutri-Score (een score van de voedingswaarde van voedingsmiddelen gebaseerd op vijf kleuren en vijf letters) hebben wetenschappers het eetgedrag geanalyseerd van meer dan

471.495 Europese volwassenen. De mensen die regelmatig voedingsmiddelen met een slechte Nutri-Score aten, liepen een 7% hoger risico om kanker te krijgen.

referenties:

(1)Molecular Psychiatry, 26 september 2018, doi: 10.1038/s41380-018-0237-8

(2) PLOS Medicine, 18 september 2018, doi: 10.1371/journal.pmed.1002651)

https://www.nature.com/articles/s41380-018-0237-8

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pm

 

Comments are closed.