Overgewicht voor je vijftigste is gelinkt aan hoger risico alvleesklierkanker

[et_pb_section fb_built="1" _builder_version="3.21" custom_margin="-20px||"][et_pb_row _builder_version="3.21"][et_pb_column type="4_4" _builder_version="3.21"][et_pb_text _builder_version="3.21"]

Nieuw Amerikaans onderzoek toont aan dat er een link is tussen het hebben van overgewicht voor je 50ste en het risico dat je alvleesklierkanker krijgt.

Alvleesklierkanker, of pancreaskanker, komt relatief weinig voor. In Amerika maakt alvleesklierkanker bijvoorbeeld slechts 3% uit van de nieuwe kankergevallen per jaar maar is wel heel dodelijk. Naar verwachting zullen er in Amerika dit jaar 46.000 mensen aan sterven, waarmee het na longkanker en colorectale kanker (darmkanker) op de derde plaats staat.

In 2016 waren er in België 1779 nieuwe gevallen van pancreaskanker, dat met name voorkomt bij mensen van 60 jaar en ouder.

Waarom dit onderzoek naar overgewicht en alvleesklierkanker? De onderzoekers konden niet goed achterhalen waarom er sinds 2000 een toename is in het aantal gevallen terwijl roken, dat sterk gelinkt is aan het krijgen van deze kankersoort, is afgenomen. Gewicht was slechts heel licht gelinkt aan een verhoogd risico.

Daarom besloten de onderzoekers zich in het huidige onderzoek te focussen op overgewicht op jonge(re) leeftijd en het effect daarvan op het risico. De resultaten zijn gebaseerd op ruim 900.000 deelnemers die zich in 1982 registreerden, en toen kankervrij waren, tot 2014. Er stierven 8354 deelnemers aan pancreaskanker, waarbij het hoogste risico werd gevonden bij deelnemers die al jonger overgewicht hadden.

De resultaten suggereren dat overgewicht sterker van invloed is op het sterven aan alvleesklierkanker dan gedacht. Omdat bovendien de “nieuwe ouderen” vaker al jonger overgewicht hebben dan vroegere generaties die hier veel minder last van hadden, is het waarschijnlijk dat overgewicht in de toekomst tot meer pancreaskankergevallen zal leiden. Zo schat onderzoeker Jacobs dat 28% van de sterfgevallen door alvleesklierkanker bij Amerikanen geboren tussen 1970-1974 aan overgewicht te wijten zal zijn, terwijl dit 15% is voor de mensen geboren in de jaren 30 van de vorige eeuw.

De onderzoekers raden zeer aan een gezond gewicht bij kinderen en jong volwassenen te bevorderen om zo in de toekomst pancreaskanker te beperken.

Bronnen:
Jacobs EJ, Newton CC, Patel AV et al. The association between body mass index (BMI) and risk of pancreatic cancer depends on age at BMI assessment. Presented at: AACR (March 29 – April 3, Atlanta, GA, USA, 2019) Session number: PO.EP01.02

Kanker in België: https://www.kanker.be/alles-over-kanker/kanker-cijfers

Auteur: J NIekel-Sjoerds, MA MSc
Fact checking: prof.dr R. DeSchepper, dr.-spec. C. Fontaine, mr. Y. Pots

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]