Professor Dr. Ralf Caers

Mijn naam is Ralf Caers en ik ben professor Human Resource Management aan de KU Leuven. 

Prof. Dr. Ralf Caers

Sinds mijn doctoraat in de Toegepaste Economische Wetenschappen combineer ik een economische insteek met een uitgebreide interesse in arbeidspsychologie. Vanuit deze insteek focus ik mijn werk op duurzame werkplekken en werkbaar werk voor zowel werknemers als werkgevers.

De kern van mijn visie op werkbaar werk is het opbouwen van een goede mentale hygiëne. Mentale hygiëne is een verzamelterm voor handelingen, denkbeelden en zelfmanagement die ervoor zorgen dat we minder snel uit onze mentale balans worden gebracht en dat we sneller deze stabiliteit herwinnen als we toch even uit balans gaan.
Door preventief te werken, hoop ik heel wat mensen de last van een burnout te besparen.

Ik ben vandaag auteur van twee populaire handboeken voor personeelsbeleid (‘HRM in Essentie’ en ‘HRM Basics’, beiden uitgegeven door Intersentia) en auteur van de column ‘Caerslicht’ in HRSquare.

Ik haal positieve energie uit het voortdurend aanscherpen van mijn kennis over mentale hygiëne en het uitwerken van nieuwe handboeken, workshops en individuele sessies om deze kennis aan zoveel mogelijk mensen over te brengen.

Mijn motivatie voor LifeMe ligt in de sterke missie en visie van de VZW, waarin veel ruimte ligt voor het preventieve karakter van moderne technieken voor het verbeteren van onze gezondheid. Mentale hygiëne vindt daarin een mooie plaats.