gezond ouder worden

Vanaf je vijftigste nog heel lang gezond leven: hoe doe je dat?

Er is onderzocht naar hoe lang mensen gemiddeld “ziektevrij van chronische ziekten” leven als ze een bepaalde gezonde levensstijl volgen. Ziektevrij van chronische ziekten was in dit geval vrij van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. De studie bestond uit een prospectief cohort studie, waarbij groepen mensen worden geïdentificeerd voordat ze tekenen van ziekte vertonen en in de tijd worden gevolgd. Er werd gebruikt gemaakt van de Nurses Health Study met uiteindelijk ruim 73000 vrouwelijke deelnemers van 30 tot 55 jaar bij aanvang en de Health Professionals Follow-Up Study van uiteindelijk ruim 38000 manlijke deelnemers van 40-75 jaar. Beide studies liepen van 1986 tot 2014. 

De onderzoekers stellen dat er relatief veel bekend is over de negatieve impact van “slechte” levensstijl factoren zoals roken, (te veel) drinken, slecht, ongezond dieet, niet sporten en overgewicht en het verhoogde risico hierdoor op hart- en vaatziekten, kanker etc. en voortijdig overlijden. Dit kan zorgen voor een vroegtijdig verlies van ruim 7 tot 17 levensjaren zo bleek uit eerdere onderzoeken. Maar nog niet veel onderzoek is gedaan naar hoe het adopteren van een gezonde(re) levensstijl kan leiden tot ziektevrij leven. 

Dit onderzoek concentreerde zich daarom op vijf gezonde levensstijl factoren en een ziektevrij leven van de deelnemers. Hoe was “laag risico” gezonde levensstijl gedefinieerd? Nooit gerookt, BMI van 18.5-24.9, matig tot inspannende fysieke activiteit (minstens 30 minuten per dag), gematigd alcoholgebruik (vrouwen 5-15g/dag; mannen 5-30g/dag) en een hogere kwaliteit score qua dieet (bij de hoogste 40%).

De vrouwen die vier of vijf van de gezonde levensstijl factoren in hun leven toepasten hadden gemiddeld vanaf hun 50ste nog een levensverwachting van ruim 34 jaar zonder geconfronteerd te worden met de eerder genoemde chronische ziekten.  Voor de vrouwen die geen van de vijf factoren in hun levensstijl hadden ingebed, was dit bijna 24 jaar, een verschil van 10 jaar dus. 

Voor de mannen gold dat zij op hun vijftigste een levensverwachting zonder de chronische ziekten hadden van gemiddeld 23.5 jaar als ze een hoog risico levensstijl leefden ten opzichte van iets meer dan ruim 31 jaar voor de mannen die vier of vijf van de gezonde levensstijl factoren toepasten. Een verschil van ruim 7.5 jaar. 

De manlijke rokers die meer dan 15 sigaretten per dag rookten en de mannen en vrouwen met een BMI van 30 of hoger bleken in dit onderzoek het minst lang ziektevrij te leven. 

De conclusie van het onderzoek is dan ook dat een gezonde levensstijl rondom je 50ste geassocieerd wordt met een langer, ziektevrij leven van vaakvoorkomende chronische ziekten. 

Bron: 

https://www.bmj.com/content/368/bmj.l6669

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.