Vitamine D gecombineerd met chemotherapie lijkt groei geavanceerde darmkanker tegen te gaan

Dit bleek bij een klinische trial uitgevoerd door het Dana-Farber’s Gastrointestinal Cancer Treatment Center in Boston. In de proef, die SUNSHINE werd genoemd, kregen 139 deelnemers hoge of lage dosis vitamine D toegediend in combinatie met standaard chemotherapie.

Bij de groep deelnemers met de hogere dosis vitamine D bleek dat de darmkanker gemiddeld ongeveer 13 maanden niet verslechterde, terwijl dat in de groep met de lage dosering eerder rond de 11 maanden was. Ook gold voor de deelnemers in de hoge dosering groep dat gedurende de ruim 22 maanden volg-periode zij minder kans hadden op verergering van de ziekte of om dood te gaan. Verder onderzoek is gewenst omdat dit slechts een beperkt onderzoek was.

Interessant om te vermelden is dat voor de proef begon, slechts 9% van de deelnemers geen tekort had aan vitamine D. Tijdens het onderzoek bleek dat alleen de deelnemers die de hoge doseringen kregen voldoende vitamine D in hun lijf bleven houden.

Algemeen:

Veel jongeren en ouderen hebben een vitamine D tekort, maar ook gesluierde mensen en mensen met een donkere huidskleur lopen meer risico. Vitamine D krijg je onder andere via zonlicht op je huid en uit bepaalde voeding, zoals vette vis. Vitamine D zorgt voor gezonde botten en tanden. Een tekort aan vitamine D leidt/lijdt tot klachten als vermoeidheid, spierklachten en lusteloosheid. Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. 

Praktische tip LifeMe team naar aanleiding van dit onderzoek: Ga na of je geen tekort aan vitamine D hebt. Neem anders maatregelen in overleg met je (huis)arts.

Bronnen:

Medical News Today

Voedingscentrum.nl

Gezondheidsnet.nl

 

Fact checking: prof.dr R. DeSchepper, dr.-spec. C. Fontaine, mr. Y. Pots