Door af te vallen kunnen vrouwen met obesitas die zwanger willen worden hun toekomstige baby’s helpen hun kans op kanker te verminderen

Zij onderzochten 2 miljoen geboortegegevens en 3000 geregistreerden in een kankerregistratie in Pennsylvania, USA, tussen 2003 en 2016. Zij ontdekten dat kinderen van een moeder die zwaar obesitas had voor de geboorte (BMI >40 in dit onderzoek) 57% meer kans hadden om leukemie voor hun vijfde jaar te krijgen. Dit onafhankelijk van andere bekende kritieke factoren zoals de grootte van de kinderen bij geboorte en leeftijd van de moeder.

De onderzoekers vermoeden dat het mogelijk te maken heeft met insuline niveaus van de moeder tijdens de ontwikkeling van de foetus, of mogelijke DNA-veranderingen bij de moeder en doorgeeft aan het kind. 

Belangrijke ontdekking was dat hoe hoger het BMI, hoe hoger het risico. De onderzoekers stellen dan ook dat elke (kleine) gewichtsdaling kan bijdragen aan een reële verlaging van het risico. 

Advies LifeMe: Heb je een kinderwens maar ben je te zwaar? Probeer dan op een zo’n gezond gewicht als mogelijk te komen voordat je zwanger raakt. Volg het mediterrane dieet, ga sporten etc. Vraag advies bij de huisarts, diëtiste of ga naar een lifestyle coach die ook verstand heeft van voeding om af te vallen als je te zwaar bent.

Bronnen:

Science Daily

Shaina L Stacy, Jeanine M Buchanich, Zhen-qiang Ma, Christina Mair, Linda Robertson, Ravi K Sharma, Evelyn O Talbott, Jian-Min Yuan. Maternal Obesity, Birth Size, and Risk of Childhood Cancer DevelopmentAmerican Journal of Epidemiology, 2019; DOI: 10.1093/aje/kwz118

Auteur: J Niekel-Sjoerds, MA MSc

Fact check: dr.-spec. C. Fontaine