top of page
Zoeken

Pleidooi voor levensstijlgeneeskunde

Lees verder om te ontdekken wat levensstijlgeneeskunde is en waarom het u en uw gemeenschap ten goede kan komen.


Als professional in de gezondheidszorg en expert op het gebied van levensstijlgeneeskunde kan ik met een gerust hart zeggen dat deze tak van de geneeskunde een krachtige oplossing biedt voor het voorkomen en terugdraaien van chronische ziekten. Verder stelt het je in staat om je immuunsysteem te versterken, en gebaseerd is op een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs.

Door gebruik te maken van levensstijlinterventies erkent de levensstijlgeneeskunde niet alleen dat chronische ziekten grotendeels te voorkomen en omkeerbaar zijn door veranderingen in de levensstijl, maar stelt zij mensen ook in staat een actieve rol te spelen in hun eigen gezondheid en welzijn.

door Len De Nys

 

Luister je liever naar experten om meer te leren over de leefstijlgeneeskunde? Luister dan naar de LifeMe Podcast.

 

Wat is levensstijlgeneeskunde?

Levensstijlgeneeskunde is een tak van de geneeskunde die zich richt op het gebruik van levenssstijlinterventies, zoals dieet, lichaamsbeweging en stressmanagement, om chronische ziekten te voorkomen, te behandelen of terug te draaien, om je immuunsysteem te versterken en om weerbaarder te worden tegen infectiecomplicaties van bv.COVID-19. Het erkent dat chronische ziekten, zoals hartziekten, diabetes en overgewicht, grotendeels te voorkomen en omkeerbaar zijn door veranderingen in levensstijl, en streeft ernaar mensen in staat te stellen een actieve rol te spelen in hun eigen gezondheid en welzijn.

Het is gebaseerd op een groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs dat levensstijlfactoren bijdragen tot de ontwikkeling van chronische ziekten. Deze aanpak kan hand in hand gaan met geneesmiddelen en andere medische ingrepen maar kan vaak ook effectief zijn als op zichzelf staande behandeling.

Beoefenaars van levensstijlgeneeskunde, waaronder artsen, kinesitherapeuten, psychologen, diëtisten, coaches en andere zorgverleners, kunnen hun patiënten een reeks diensten aanbieden, waaronder voedingsadviezen, programma's voor lichaamsbeweging, technieken voor stressbeheersing, gewichtsmanagement, rookstop en andere maatregelen voor een gezonde levensstijl. Verschillende disciplines kunnen elkaar verstreken wanneer ze samenwerken bij bepaalde gezondheidstrajecten zoals bij de aanpak van hart-en vaatziekten of diabetes of gewichtsmanagement.


“Standaard zorgmethoden, zoals het gebruik van geneesmiddelen, kunnen effectief zijn bij het beheersen van de symptomen van chronische ziekten maar pakken de onderliggende oorzaken van deze aandoeningen niet aan. Levensstijlgeneeskunde daarentegen richt zich op het aanpakken van de onderliggende levensstijlfactoren die bijdragen aan de ontwikkeling en progressie van chronische ziekten.